Obserwatorzy

piątek, 20 kwietnia 2012

Kotleciki sojowe firmy



Kotlety sojowe mielone - meksykańskie -

Jako że coraz częściej sięgam po produkty sojowe, nie sposób było ominąć popularnych kotletów sojowych. Wybór padł na mielone "meksykańskie". Wiecie co? Są pyszne nie tylko w duecie z makaronem, ale świetnie smakują także jako burgery. :)  Oczywiście kiedyś spróbuję tych domowych kotletów, nie z proszku.

nieco przypalone. 
Spaghetti z banalnie prostym pomidorowym sosem i kotlecikami sojowymi. 
przepis na jedną porcję. 

Składniki:
pół opakowania wyżej wymienionych kotletów sojowych
łyżka oleju+ do smażenia 
porcja makaronu spaghetti 
średni pomidor 
2 główki czosnku
łyżka koncentratu  pomidorowy 
łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
łyżeczka suszonej bazylii
 żółty ser 

Przygotowuję kotleciki:  Pół opakowania proszku zalewam 1/2 szklanki wody i dolewam łyżką oliwy. 
Mieszaninę odstawiam na 15 minut, aby masa napęczniała. 

Po 15 minutach formuję małe kotleciki i smażę na patelni. 

Sos: Obieram i szatkuję czosnek który następnie podsmażam w rondelku na roztopionym wcześniej maśle. Z pomidora ściągam skórę, kroję go i dodaję do garnuszka, do którego dolewam odrobinę wody  
i dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Dodaję też szczyptę soli, łyżeczkę bazylii, oregano i czosnku. Mieszam tak długo, aż pomidor zmięknie i powstanie sos. 

Makaron wrzucam do gorącej wody i gotuję al dente według zaleceń producenta. 

Po ugotowaniu makaronu przekładam go do naczynia żaroodpornego*, nakładam na niego sos, ser i kotleciki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, aby ser się rozpuścił.
Smacznego! :)

*można przełożyć na zwykły talerz i włożyć na chwileczkę do mikrofalówki. :) 


   









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz