Obserwatorzy

wtorek, 24 kwietnia 2012

Mój pierwszy sernik z makiem.

No i stało się. Gdy tylko zakupiłam wiaderko mielonego sera od razu postanowiłam upiec sernik. Mój pierwszy! Szkoda, że upiekłam taką małą porcję. A może to i lepiej? Kolejny sernik chodzi mi po głowie.


Przepis znalazłam w pewnej gazecie- bodajże Tinie. Był on  na tortownicę o średnicy 20 centymetrów. Niestety, moja ma 24, ponadto nie miałam tylu jajek. Jeśli posiadacie tortownicę o wyżej wymienionej średnicy to wystarczy podwoić składniki i piec. :) 


Sernik z makiem. 
Spód:
-50 g masła
-70 g mąki pszennej 
-łyżka miodu 
-żółtko
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na kruchy spód łączę i zagniatam. 

Masa serowa:
-400 g trzykrotnie mielonego twarogu  
-65 g cukru 
-pół paczki budyniu waniliowego (~40g) 
-2 jajka
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielam od żółtek. Żółtka miksuję z serkiem, cukrem i żółtkami. dy powstanie gładka, jednolita masa, dodaję budyń i proszek do pieczenia i jeszcze raz miksuję. 
Białka ubijam z szczyptą soli. Gdy powstanie sztywna piana, dodaję ją do masy i mieszam delikatnie. 

Masa makowa
-50 g zmielonego maku
-30 g cukru
-łyżka kaszy manny 
-pół szklanki mleka 
-kilka kropelek aromatu migdałowego

Do garnuszka daję mak, mleko, miód i aromat i gotuję tak długo aż mleko po części wyparuje, następnie dodaję łyżkę manny i gotuję jeszcze chwilkę po to, aby masa zgęstniała.

Kruchym ciastem wyklejam keksówkę o wymiarach 10x20 cm, następnie do formy wylewam masę serową, a na spód masę makową. 
Oby dwie masy możemy delikatnie pomieszać, w tedy powstanie nam makowo-serowy wzorek. :) Pieczę w 170 stopniach 20 minut, następnie zwiększam temperaturę do 200 i piekę jeszcze około 70 minut.

Ostatni kawałek: trochę się rozpadał.:) 
Smacznego!



Ah, nie am to jak robić zdjęcia bez wyświetlacza, co? :( Lustrzanka w naprawie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz