Ciasto drożdżowe z truskawkami.
Składniki:
Zaczyn: Łyżka mąki
2 łyżki mleka
15 g drożdży świeżych
łyżeczka cukru
Ciasto: 150 g mąki pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
50 g masła
50 g cukru
jajko
truskawki
jajko
Kruszonka:
70 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła
50 g cukru
*opcjonalnie kilka kropli aromatu rumowego
Robię zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję łyżkę mąki, cukier i drożdże. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.
W misce łączę cukier, 2 rodzaje mąki, wlewam zaczyn i mleko. Następnie dodaję roztopione, ostudzone masło i jajko. Wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Robię kruszonkę: Masło rozcieram z mąką, cukrem i aromatem.
Po 2 godzinach wkładam wyrośnięte ciasto do keksówki i odstawiam na 30 minut, aby jeszcze trochę podrosło. Po tym czasie do ciasta wciskam truskawki (u mnie około 100g), smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuje kruszonką, którą lekko dociskam. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut. :) Smacznego!
Aaaaaaaaaaaaaa! Chyba w przyszły weekend wstanę wcześniej i upiekę na śniadanie. :D
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek!:)
OdpowiedzUsuń