Obserwatorzy

niedziela, 15 kwietnia 2012

Ciasto drożdżowe z truskawkami.

Co tu dużo pisać; nie ma lepszego śniadania od świeżego, jeszcze cieplutkiego ciasta. :) Powrót do dzieciństwa. 

      Ciasto drożdżowe z truskawkami. 

Składniki:
Zaczyn: Łyżka mąki 
2 łyżki mleka 
15 g drożdży świeżych 
łyżeczka cukru 

Ciasto: 150 g mąki pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej 
1/3 szklanki mleka
50 g masła
50 g cukru 
jajko

 truskawki
jajko

Kruszonka: 
70 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła
50 g cukru 
*opcjonalnie kilka kropli aromatu rumowego 

Robię zaczyn: Do ciepłego mleka dodaję łyżkę mąki, cukier i drożdże. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut. 
W misce łączę cukier, 2 rodzaje mąki, wlewam zaczyn i mleko. Następnie dodaję roztopione, ostudzone masło i jajko. Wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. 
Robię kruszonkę: Masło rozcieram z mąką, cukrem i aromatem.
Po 2 godzinach wkładam wyrośnięte ciasto do keksówki i odstawiam na 30 minut, aby jeszcze trochę podrosło. Po tym czasie do ciasta wciskam truskawki (u mnie około 100g), smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuje kruszonką, którą lekko dociskam. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 35 minut. :) Smacznego!



2 komentarze:

  1. Aaaaaaaaaaaaaa! Chyba w przyszły weekend wstanę wcześniej i upiekę na śniadanie. :D

    OdpowiedzUsuń